Genç Bilim İnsanı Ödülü

ORTAK YAŞAMI GELİŞTİRME VAKFI

METİN DURUK GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ

VAKFIN AMACI

Vakfımız, bütün canlıların birlikte yaşadığı ve yaşam hakkının olduğu bir dünya tanımını hedeflemektedir. Türcülüğü reddeden, dilin, dini inancın, mezhepsel farklılıkların, etnik kökenin ya da cinsiyetin hiç kimseye ayrıcalık sağlamadığı gibi, başka insanlar için de dezavantaj oluşturmadığını savunur. Bu amaca uygun olarak nitelikli bilimsel çalışmalar gerçekleştiren genç bilim insanlarını desteklemek ve özendirmek maksadıyla ödüller vermektedir.

2023 yılı ve sonrasında ödülün adını; yalnızca vakfımıza değil çok sayıda demokratik kitle örgütüne katkı veren, gönüllüsü ve yöneticisi olan, erken yitirdiğimiz sayın Metin Duruk’un adına vermeyi düşündük. Ve ödülümüzün adı “Metin Duruk Genç Bilim İnsanı Ödül” oldu.

BİLİMSEL ÇALIŞMANIN KONUSU

Ödül verilecek bilimsel çalışmaların vakfın yukarıda açıklanan amaçlarına uygun olması gerekmektedir. Bu sebeple; “ortak yaşamın inşasına ve geliştirilmesine yönelik” her tür bilimsel çalışma yürüten ya da tamamlamış genç bilim insanına ödül verilebilir.

DEĞERLENDİRME KURULU

Her yıl vakfın genel sekreterinin başkanlığında ve vakfın mütevelli heyetinde yer alan kişilerden oluşacak bir kurul tarafından adaylar belirlenir ve yönetim kuruluna sunulur. Metin Duruk Genç Bilim İnsanı Ödülü yönetim kurulu kararıyla verilir.

ÖDÜL SAHİPLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLER

Vakfın amacına uygun bilimsel çalışmalarla takdir gören genç bilim insanının aşağıdaki koşullara haiz olması gerekir. Değerlendirme Kurulu ve Yönetim Kurulu bu hususları dikkate alır.

1. Dünyanın her yerinden genç bilim insanlarına ödül verilebilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu değildir.
  2. Ödüllendirilecek genç bilim insanlarının 42 yaşından büyük olmaması gerekir. Akademik çalışmaları için Türkiye dışına gitmek zorunda kalanlar için yaş sınırı 44’tür.
  3. Genç bilim insanlarının sağlık bilimlerinde lisans sahibi olması, diğer bilim dallarında ise yüksek lisans derecesi yapmış ya da devam etmekte olması yeterlidir.
  4. Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile birinci derece yakınlarına ödül verilmez.

ÖDÜL MİKTARI

Metin Duruk Genç Bilim İnsanı Ödülü 2023 yılı için 10.000 (on bin Türk Lirası) olarak belirlenmiştir. Kurul en çok iki genç bilim insanına ayrıca “Teşvik Ödülü” verebilir. Teşvik ödülü 5.000 TL’dir (beş bin Türk Lirası).

TEKLİF VE KABUL

Değerlendirme Kurulu “Metin Duruk Genç Bilim İnsanı Ödülü” almaya hak kazanan kişiyle yazılı olarak temas kuracaktır. Yine ödül verilecek genç bilim insanından da yazılı olarak “kabul” onayı alacaktır. Ekte kabul içeren bir metin paylaşılmaktadır. Genç bilim insanları ayrıca kendi kabul metinlerini oluşturabilirler. (EK 1)

ÖDÜLÜN VERİLME TARİHİ

Ödül her yıl vakfın kuruluş yıldönümüne denk gelen Ekim ayı içinde açıklanır ve verilir. Ayrıca bir tören düzenlenmesi halinde önceden bildirim yapılacaktır.

SUNUM

Ödüle hak kazanan genç bilim insanının çalıştığı bilim alanında vakıf gönüllüleri ve üyelerine bir seminer ya da sunum yapması beklenir.

Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı
Değerlendirme Kurulu